Pekelharinghaven Medemblik

Waar de historie herleeft....
Gelegen in het schootsveld van Kasteel Radboud en vlakbij het oude centrum, vormt de Pekelharinghaven de ideale uitvalsbasis om de stad Medemblik en het West-Friese achterland te ontdekken. De naam Pekelharinghaven refereert aan de oude haven die in de 17e en 18e eeuw in gebruik was.

De Pekelharing haven heeft in totaal 230 ligplaatsen voor jachten tot 20 meter. Voor passanten zijn er behalve boxen ook fijne plekken beschikbaar aan de kade bij kasteel Radboud. 

‌Het havengebouw is voorzien van ruime sanitaire voorzieningen, een sailshop voor watersportartikkelen en fietsverhuur. 

Klik hier voor alle tarieven en faciliteiten van de Pekelharinghaven.
Ontdek het achterland
‌U kunt in het havenkantoor fietsen huren. Zo kunt u bijvoorbeeld het pittoreske lintdorp Twisk of één van de natuurgebieden bezoeken dan wel een verfrissende duik in het water nemen op het nabijgelegen IJsselmeerstrand van de Vooroever.

Ideaal voor kinderen
Zowel bij mooi als bij slecht weer is er rond de Pekelharinghaven veel te doen. Bij mooi weer kunt u naar het reeds genoemde strand of naar de speeltuin in het Emmapark. Bij minder goed weer is het Bakkerijmuseum, de historische Stoomtram Medemblik-Hoorn, het Stoommachinemuseum of de Bijenstal in Opperdoes aan te bevelen.
Oosterhaven

De Oosterhaven is één van de belangrijkste historische havens van Medemblik, midden in het historische hart van de stad. U kunt na de versmalling halverwege de Oosterhaven, zowel aan de noord- als aan de zuidzijde aanleggen, bij voorkeur met de boeg naar zee. Rondom de Oosterhaven heeft u direct toegang tot diverse horeca gelegenheden. De sanitaire voorzieningen bevinden zich in het gebouw op het water aan de kade, hier is ook de KNRM gevestigd.Het gebouw bevindt zich naast het havenkantoor op Oosterhaven no. 2.
Gedurende het gehele seizoen is de Oosterhaven de thuisbasis voor vele evenementen, zoals Medemblik Nautiek tijdens de waterweken, de IJsselmeer zwemmarathon en de 24 uurs Zeilrace.

Vanuit de Oosterhaven bent u direct in de binnenstad van Medemblik met haar vele winkels en andere bezienswaardigheden, zoals het Bakkerij museum en Meelmolen de Herder. Wilt u wat meer rust dan kunt u doorvaren naar de Westerhaven. Voor mensen met kleine kinderen is de Pekelharinghaven ook een goede optie, vanwege de nabijheid van het Emmapark met haar prachtige speeltuin en kinderboerderij.

Schepen van de bruine vloot en andere charterschepen kunnen op aanwijzing van de havenmeesters ligplaats nemen in het oostelijk deel van de Oosterhaven of door de Kwikkelse brug aan de zuidzijde van de Westerhaven.

Westerhaven

De Westerhaven is een van de meest pittoreske havens aan het IJsselmeer. De haven heeft een unieke ligging in het centrum van de oude stad en is omringd door historische panden en gevels.

‌In de Westerhaven heeft stadshavens Medemblik aan de Hoogesteeg een 24-tal boxen. Deze zijn voor vaste ligplaatshouders en bij hun afwezigheid kunnen daar ook passanten in af meren. Een geliefde plek voor mensen die rustig willen liggen, maar toch dichtbij de stad willen zijn. U kunt gebruik maken van het sanitair gebouw in het begin van de Oosterhaven op slechts 150 meter afstand.

‌De ligplaatsen hebben alle faciliteiten zoals elektra en water. De Kielkade is hoofdzakelijk bestemd voor charterschepen, zowel voor de zeilende- als de motorchartervaart. Hier is ook een groot grasveld waar de opvarende van de schepen kunnen sporten, zonnen of barbecueën.
Historie Westerhaven
Het begon allemaal in 1961. Op initiatief van de toenmalige burgemeester Letschert werd op 6 December van dat jaar samen met de bestuursleden Reedijk, van der Kolk, Beek, Bood en Jongert de stichting opgericht. Er werden in de eerste instantie 2 steigers gerealiseerd waardoor er voldoende ligplaatsen waren om de haven te beginnen.
Daarna werd er gestaag gewerkt aan de uitbreidingen van de haven en kwamen er steeds meer steigers bij, tot een totaal van 7 steigers. De capaciteit liep zodoende op tot de huidige 141 ligplaatsen. De eerste havenmeester bracht zijn eigen woonark mee en er werd een drijvende toilet accommodatie neergelegd.
In 1976 werd de drijvende toilet accommodatie vervangen door een vast havengebouw staande op palen in het water, zoals het er nu nog steeds staat.
Zo werd in 2004 de woonark, de drijvende dienstwoning vervangen door een nieuwe.De laatste 5 jaar is begonnen met het vervangen van de steigers door drijvende. Het grote voordeel is ze gedeeltelijk door kunststof zijn gemaakt, waardoor ze goedkoper in onderhoud zijn. Doordat ze drijven stijgen of dalen ze altijd met aangemeerde jachten mee, waardoor de instap altijd even hoog is. Op en in het grasveld werden voorzieningen geplaatst zoals banken, vaste barbecues, speeltuin en er is zelfs een geitenhok.
De ontwikkeling van de haven is voor het grootste deel te danken aan het werk van de havenmeesters. De eerste havenmeester was Jaap Pilon geassisteerd door Simon van der Pol. Na het overlijden van Jaap Pilon, werd Piet Vroonland de havenmeester en is dat geweest tot zijn pensionering op 65-jarige leeftijd. Na het vertrek van Simon van der Pol werd zijn assistent Willem Bosscher die weer werd opgevolgd door Peter Vroonland, de zoon van Piet Vroonland. Peter Vroonland was de havenmeester tot medio 2020.
De haven heeft vanaf de oprichting tot heden zijn vaste plaats veroverd in de watersport, waardoor passanten regelmatig terugkomen en er ligplaatshouders zijn die 50 jaar in de haven hebben gelegen. De woonark heeft in 2021 de jachthaven verlaten en heeft zijn nieuwe bestemming gevonden in Sneek. De Stichting Jachthaven Medemblik heeft de exploitatie van de jachthaven in de Westerhaven beëindigd. Na vele besprekingen, informatieverstrekking over en weer werd duidelijk dat de overname een feit zou worden. De haven wordt voortgezet door de Stadshavens Medemblik B.V. Zoals bekend is heeft Stadshavens per 1 juli 2020 het operationele beheer van de Stichting Jachthaven Medemblik overgenomen. Vanaf 1 januari 2021 heeft Stadshavens ook de afwikkeling van de financiën op zich genomen. Inmiddels zijn alle formele overname trajecten doorlopen en uitgewerkt zodat op 24 april 2021 de officiële overdracht heeft plaatsgevonden.

Overlekerkanaal

Na het passeren van de Westerhavensluis komt u op het Overlekerkanaal. Vanaf de sluis bevinden zich aan de bakboordzijde diverse jachtwerven en jachtservicebedrijven. Vanaf de sluis aan de stuurboordzijde bevindt zich de locatie Overlekerkanaal van Stadshavens Medemblik. De Overlekerkanaal beschikt over 87 ligplaatsen, die relatief goedkoop zijn. Deze haven is ook een prima uitvalsbasis om met een sloep het achterland te ontdekken.
Oosterhaven, Westerhaven, Overlekerkanaal
 Oosterhaven 2
‌1671 AA Medemblik

+31 (0) 6 53 416 795
‌‌ havenmeesters@stadshavensmedemblik.nl 
 Marifoon: VHF Kanaal 9
 Positie: 
‌52 46.235 N   ‌005 06.495 E


‌Voor administratie contact:
  admin@stadshavensmedemblik.nl
 +31 (0) 227 54 1686

Algemene voorwaarden
‌Privacy statement
Havenreglement
 Openingstijden 
‌Oosterhavenkantoor:
1 april - 15 oktober 
‌maandag t/m zondag
‌08.00h - 20.00h

16 oktober - 1 december
‌maandag t/m vrijdag
‌09.00h - 17.00h
zaterdag & zondag 
‌12:00 - 15:00 uur - 24 uur van te voren aanmelden

2 dec – 4 maart : 
‌maandag t/m vrijdag : 
‌9:00 – 17:00
Zaterdag en zondag gesloten. 

2 maart – 31 maart : 
‌Maandag t/m vrijdag : 
‌09:00 – 17:00
Zaterdag en zondag 
‌12:00 - 15:00 uur - 24 uur van te voren aanmelden
Pekelharinghaven
 Pekelharinghaven 51
‌1671 HM Medemblik

 +31 (0) 6 12 335 841
 havenmeesters@stadshavensmedemblik.nl
‌  Marifoon: VHF Kanaal 31
 Positie: 
‌52 46.285 N   ‌005 06.793 E 


‌‌Sail Shop Medemblik
‌‌Pekelharinghaven 51
‌1671 HM Medemblik
‌maandag t/m zondag
‌1april t/m 15 oktober
 havenmeesters@stadshavensmedemblik.nl     
 Openingstijden 
‌Pekelharinghavenkantoor:
1 april - 15 oktober
‌maandag t/m zondag
‌08.00h - 18.00h  

16 oktober - 31 maart 
‌‌Maandag t/m zondag gesloten